Murdochs imperium

Rupert Murdochs medieimperium har gjort honom till en av vår tids mest inflytelserika människor. Idag beräknas han vara god för 10,6 miljarder dollar, vilket ger honom en plats (97:e) på Forbes topp 100-lista över världens rikaste personer. Nyckeln till Murdochs framgång ligger i hans förmåga att med sitt kapital i ryggen förvärva bolag med sämre ekonomi och förvandla dem till lönsamma beståndsdelar i hans internationella imperium. Förutom framträdanden i olika dokumentärer har han också gästspelat som sig själv i den tecknade TV-serien The Simpsons, som ofta skämtar om Murdoch och hans tv-kanal Fox.

Murdochs imperiums anförare Rupert Murdoch

Murdochs imperium tar sin form

Rupert Murdoch är den 85-årige entreprenör med dubbla medborgarskap som anses vara världens mäktigaste mediemogul. Han la grunden till sitt imperium 1952, då han blott 21 år gammal vid faderns bortgång ärvde dennes australiensiska mediebolag. Han förvärvade flera tidningsföretag i Australien och Nya Zeeland innan han 1969 tog sig in på den brittiska marknaden genom att köpa upp bland annat tidningen The Sun. Murdochs imperium växte ytterligare när han 1981 fortsatte på den inslagna vägen genom sitt förvärv av brittiska The Times.

1974 flyttade Murdoch till New York och 1985 blev han amerikansk medborgare och kunde därefter lägga under sig stora amerikanska mediebolag som Twentieth Century Fox, HarperCollins och The Wall Street Journal. Murdochs imperiumbygge slutade dock inte där utan han expanderade 1990 även till Asien och år 2000 bestod hans medieimperium av 800 företag fördelat på drygt 50 olika länder. 2014 köpte han det kanadensiska förlaget Harlequin som specialiserar sig på utgivning av kärleksromaner i pocketformat och han har tidigare försökt köpa det svenskägda medieföretaget C More.

Medieimperiets nya kejsare

För att behålla kontrollen över mediebolagen inom familjen har den till åren komne Rupert bestämt sig för att lämna över stafettpinnen till sina söner, James och Lachlan. Rupert Murdochs motvilja till att släppa taget om sitt livsverk gör att han även i fortsättningen förväntas hålla noga koll på hur detta arv förvaltas och fortsatt ha mer än ett finger med i spelet. I och med de nu 43- respektive 44-åriga sönernas övertagande av bolagen är det dags för den tredje generationen av familjen Murdoch att bekänna färg.

Av Rupert Murdochs bägge efterträdare är det den ett år yngre sonen, James, som väntas få en mer framstående roll av de båda. Han är idag VD för 21st Century Fox och har tidigare varit ansvarig för News Corps europeiska och asiatiska bolag. Brodern Lachlan är VD för det australiensiska bolaget Nova Entertainment och vice VD för News Corp och 21st Century Fox. Vid 33 års ålder sa han upp sig från sin chefsposition hos News Corp men återvände sedermera till bolaget 2014.

En fördröjd generationsväxling

En hel del har hänt sedan Rupert Murdoch för 64 år sedan tog över sin fars bolag men Murdochs imperium vuxit sig allt starkare och stått emot tidens tand. När nu stafettpinnen lämnas över till nästa generation av familjen Murdoch är det upp till bevis för de bägge arvtagarna att förvalta sin fars livsverk efter bästa förmåga. Rupert själv är dock inte redo att släppa imperiet ur sitt grepp riktigt ännu utan kommer även en tid framöver att vaka över det.