10 Mest populära sporter i världen

10 Mest populära sporter i världen

Behöver du lite sportinspiration? Här är de 10 mest populära deltagarsporterna i världen att välja mellan.

Även om det är ganska svårt att uppskatta exakta deltagarsiffror för idrotter runt om i världen är det möjligt att ge en allmän uppfattning om några av de mest deltagande sporterna med hjälp av tillgänglig forskning, även om vi inser att listan är öppen för diskussion.

Fotboll

Få saker kan konkurrera med fotboll som åskådarsport och detta motsvaras också av antalet människor som deltar i sporten, oavsett om det är på gräsrotsnivå, i 5-a-side-ligor eller helt enkelt för att spela för skojs skull med vännerna. I den senaste globala folkräkningen som genomfördes av det styrande idrottsorganet FIFA uppskattades det att det finns 265 miljoner människor som utövar sporten tillsammans med mer än 5 miljoner domare, vilket motsvarar 4 % av världens befolkning.

VM och EM ses över hela världen och det sägs vara ca 4 miljarder människor som uppskattar denna största av alla sporter. VM brukar ha mest tittare av alla sporter de år då dessa går av stapeln. 

Badminton

Det kan komma som en överraskning för vissa att badminton är bland världens tio mest deltagande sporter. Men badminton är en extremt populär inomhussport som spelas regelbundet av uppskattningsvis 220 miljoner människor runt om i världen. Den är särskilt populär i Asien, och många av de bästa spelarna någonsin kommer från denna kontinent.

Badminton har även varit riktigt stort här i Sverige under perioder. Det har funnits bra badmintonspelare i absoluta toppen från Sverige som tävlat mot de allra bästa i världen på alla nivåer. 

Landhockey

Denna snabba sport spelas av män och kvinnor i över 100 länder på fem kontinenter runt om i världen. Fälthockey är en stor favorit vid de olympiska spelen och är en mycket teknisk sport som spelas av 10 utespelare och en målvakt, och reglerna skiljer sig från ishockeyns variant av sporten.

Volleyboll

Volleybollen har sitt ursprung i Amerika och har ett imponerande globalt deltagarantal på 998 miljoner människor. Inomhus- och utomhusversioner av sporten spelas över hela världen, med över 220 anslutna nationella förbund som är registrerade i volleybollens globala styrande organ FIVB.

Tjejerna i Sverige har varit bra i perioder och det är alltid kul när de spelar på en hög nivå såklart internationellt. 

Basketboll

Federation of International Basketball Associations (FIBA) uppskattar att minst 450 miljoner människor utövar sporten runt om i världen, antingen på fritiden eller genom strukturerade tävlingar. Legendariska figurer i basketvärlden som Michael Jordan och Kobe Bryant har bidragit till att sportens globala popularitet har ökat från sina amerikanska rötter.

Denna sport är även stor utanför USA, men den är verkligen gigantisk i Amerika. NBA är en rejäl organisation och vem har inte ägt ett linne med Jordan eller Johnson på ryggen? 

Tennis

Tennis är allmänt erkänd som den mest populära individuella sporten i världen och spelas av uppskattningsvis 60 miljoner män och kvinnor runt om i världen, enligt en rankning av Topend Sports. Dubbelversionen av sporten är också extremt populär runt om i världen, vilket är anledningen till att den finns med på den här listan över de tio mest utövade sporterna.

Sverige har länge varit i absoluta världstoppen av tennis, men har på senare år halkat lite efter tyvärr. Vem minns inte Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander och andra som har varit nummer 1 på världsrankingen. Helt fantastiskt! 

Cricket

Majoriteten av deltagarna i denna sport kommer från Australien, Indien, Pakistan, Sydafrika och Storbritannien, men cricket är också på frammarsch i andra länder över hela världen. International Cricket Council (ICC) har identifierat att imponerande 125 länder runt om i världen spelar sporten.

Bordtennis

Denna inomhussport har blivit mer och mer populär under åren, med integrering i skolor, sociala klubbar och sportcenter över hela världen. Topend Sports ranking uppskattar också att 300 miljoner människor världen över deltar i bordtennis.

Inom pingisen har vi även haft världsettor. Waldner, Persson och andra har varit bäst i världen trots den stora dominansen från Kina. Waldner sägs vara ett av de största boll genierna i hela världen oavsett vilken sport man räknar. Han var verkligen magisk! 

Baseball

Historiskt sett var baseball mer populärt i Amerika än någon annanstans i världen, men sporten blir nu alltmer populär i andra länder som Japan. Softball är den kvinnliga versionen av spelet, och World Baseball Softball Confederation (WBSC) uppskattar att 65 miljoner människor spelar antingen baseball eller softball i över 140 länder.

Golf

Kanske ett av världens mest populära tidsfördriv, enligt Golf Today deltar 60 miljoner människor runt om i världen regelbundet i sporten. Definitionen av att regelbundet spela golf i dessa siffror motsvarar att delta i en golfrunda per år, eller att använda en anläggning som en driving range.

Tiger Woods var länge obestridd mästare och det har varit många bra golfare både innan hans storhetstid och efter den. Han gjorde stort avtryck med sin fina sving och magiska närspel. 

Populära sporter runt om i världen 

Detta är de mest populära sporter från hela världen. Många utövar ju ingen av dessa utan de tittar på TV, plattor, mobiler eller på annat sätt. Det är många gånger riktigt kul att följa ej sport, ett lag eller en utövare av någon speciell idrott. 

Själv gillar jag fotboll och det är som du ser här i listan den största sporten i världen med galet många utövare och personer som följer sporten via TV och andra medier. 

Emma Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *